Suunnittelutietoja

Hyviä mutta edullisia kaiuttimia voidaan valmistaa huolellisella komponenttivalinnalla, asiantuntevalla suunnittelulla ja tehokkaalla valmistustekniikalla.

Suunnittelijoilla on pitkä kokemus kaiuttimien suunnittelusta, rakentamisesta ja äänimittauksista.

Periaatteena on suunnitella hyviä ja sisustukseen sopivia mutta edullisia kaiuttimia tavallisille käyttäjille.  Kaiuttimet toimivat ilman monimutkaista asettelua tai säätämistä.  Joitain perusasioita on silti hyvä tietää kaiuttimen sijoittelusta ja huoneen vaikutuksesta.  Siihen annetaan opastusta tarvittaessa. 

Fox -kaiuttimet ovat todellisia koko äänialueen kaiuttimia, jotka toistavat myös bassoäänet puhtaasti, sekä keskiäänet ja korkeat äänet tarkasti.  

Suuremmissa kaiutinmalleissa bassoäänet toistetaan kaiuttimen sisäisellä bassokaiuttimella (subwoofer), pienempikokoisissa pilarikaiuttimissa, tietokonekaiuttimissa ja design-kaiuttimissa erillisellä subwooferilla.  Bassokaiutin on umpikotelossa, jolla saadaan tarkka ja pehmeä bassoääni pienessäkin kotelossa.  Monet muuntyyliset tai pienikokoiset bassokaiuttimet antavat heikon, jumputtavan tai kumisevan äänen.

Pienehkö subwoofer-kaiutin riittää normaaliin kuunteluun musiikille ja elokuville tavallisessa huoneessa, varsinkin kerrostalossa.  Suurempia bassovoimakkuuksia varten mallistossa on isompia ja tehokkaampia subwoofereita.

Keskiäänet toistetaan laajakaistakaiuttimella, jolloin kuulolle herkällä keskiäänialueella ei ole jakosuotimia aiheuttamassa vääristymiä ääneen.  Muutoinkin jakosuotimet tehdään mahdollisimman vähillä komponenteilla.  Diskanttikaiutin toistaa vain kaikista ylimmät äänet.

Kaiuttimissa käytettävät vahvistimet ovat digitaalisia D-luokan vahvistimia.  Ne ovat pienikokoisia, kevyitä, pienihäviöisiä, eivätkä lämpene.

Suorakulmion muotoiset kaiutinkotelot tehdään puulevystä tai vanerista.  Muitakin kotelomuotoja on mallistossa, Design-kaiuttimia, kuten pallokaiuttimet.  Ne tehdään puusta, tai muusta riittävän jäykästä materiaalista.  Suurempitehoiset bassokaiuttimet tehdään paksusta puulevystä tai vanerista, jolloin lujuutta tulee lisää.

Uusimpina malleina ovat dipolikaiuttimet, niissä ei ole koteloa vaan pelkkä etulevy ja kapeat sivutuet takana.  Dipolikaiuttimien ääni on avara ja dynaaminen, se kuulostaa erinomaiselta verrattuna vastaavantasoisen kotelokaiuttimen ääneen.  Dipolikaiuttimia on muutama erilainen malli, ja niitä tehdään tilausten mukaan muunlaisia.  Erikoisimpana ovat dipolisubbarit, eräänlainen rakosubbari, jossa on 2 tai useampia subwoofer-elementtejä vastakkain kapeassa raossa.  Sillä rakenteella saadaan bassotoisto ulottumaan matalammalle.  

Kaikki kaiuttimet mitataan ammattilaistasoisella audiomittauslaitteistolla: Audio Precision -audioanalysaattori, Bruel&Kjaer -mikrofoni ja -vahvistin, joista kuva yllä.  Laadunvarmistuksena tehdään myös kuuntelutestejä.

Uusimmat kommentit

08.10 | 16:33

Moi, joo kyllä korjaushommia tehdään myös ja mittauksia ym. Laita tarkempaa tietoa esim sähköpostin kautta. 🔊🎶

08.10 | 13:13

Moi! Korjaatteko myös kaiuttimia. Pitäisi vaihtaa subbaariin muutama palikka...

30.12 | 22:07

Hyvä kiitos, palataan asiaan, ota yhteyttä sitten kun: foxkaiutin@gmail.com tai p. 050 585 1097

30.12 | 19:45

Turtolan Suutarista moro! Oltiin tekijän kans jutuissa pikkuasioista.. samalla tuli esille nämä sivut ja yleensä kaiutintekniikka. Hyvän näköisiä laitteita ja edullisia. Kaupat teen kun kun kerkiän :)

Jaa tämä sivu